Mobil Sağlık Aracı

Mobil Sağlık Aracı

Mobil sağlık hizmetleri, meslek hayatı dahilinde yaptırılması zorunlu olan periyodik muayenelerin gerçekleştirilebilmesi ve bu sırada iş planlamalarının aksamaması amacıyla yürütülmeye başlamış bir hizmettir. 2012 senesinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dahilinde kişiler, bir işletmede görevlerine başlamadan öncesinde gerekli belgeleri etmekle yükümlüdür. Sektörlere ve işletme tarafından verilen hizmetlere bağlı olarak belirlenen bu belgeler arasında hijyen eğitimi sertifikası, mesleki eğitim sertifikası ve işe giriş raporu gibi evraklar yer almaktadır.

Günümüzde uygulanan kanunlar dahilinde, tüm personellerin göre başlamadan öncesinde işe giriş sağlık raporu almaları zorunludur. Bu rapor sonucu kişilerin genel sağlık durumları, mesleki hastalıklara yatkınlıkları ve işe uygunlukları gibi bilgileri göstermektedir. Bu sayede görev süresi boyunca maruz kalınacak etmenler karşısında önlemler almak ve genel sağlık durumunu korumak mümkün hale gelmektedir. İşe uygunluk onayı alamayan kişilerin ise daha doğru bir pozisyona yerleştirilmeleri sağlanmaktadır.

Kişiler, görevlerine başladıktan sonrasında işletme risk grubunda belirtilen periyotlarla sağlık raporlarını yenilemekle yükümlüdür. Bu durumun iş planlamasında aksamalara yol açmaması içinse mobil sağlık aracı hizmetleri sunulmaktadır. Bu sayede gerekli tetkikleri yapacak donanıma uygun şekilde hazırlanan özel araçlar, işletmelere giderek tüm tetkikleri kısa sürede tamamlamaktadır. Aynı zamanda tetkik sonuçları raporlandıktan sonrasında doğrudan işletme hekimlerine ve yetkililerine iletilmektedir.

Mobil sağlık aracı uygulamaları, gezici iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında yürütülmektedir. Karayolu aracılığı ile işletmelere ulaşan bu araçlar, yasalar dahilinde belirtilen tüm işlemleri gerçekleştirecek cihazlar ile donatılmıştır. Ancak röntgen filmlerinin çekilebilmesi için ayrı bir araç hazırlanmakta ve bu araçta başka hiçbir işlem uygulanmamaktadır.

Mobil Sağlık Aracı Ne İşe Yarar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunları, işletmeleri tehlike risk gruplarına göre sınıflandırmaktadır. Yasal yaptırımlar ise bu sınıflandırmalarla ifade edilmektedir. Günümüzde çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere 3 farklı risk grubu bulunmaktadır. İşe giriş öncesinde alınan sağlık raporları, her grup için farklı geçerlilik sürelerine sahiptir. Bu kapsamda çok tehlikeli risk grubunda çalışan kişilerin her sene 1 kez, tehlikeli risk grubunda çalışan kişilerin 3 senede 1 kez ve az tehlikeli risk grubunda bulunan kişilerin 5 senede 1 kez yeni sağlık raporları almaları gerekmektedir. Bu raporlar ise periyodik sağlık raporları olarak adlandırılmaktadır. Periyodik sağlık raporları sırasında kişilere uygulanan muayene ve tetkikler kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hasta öyküsü ve tıbbi geçmişin öğrenilmesi,
  • Fiziki muayenelerin uygulanması,
  • Akciğer grafisi çekilmesi,
  • Odyo işitme testlerinin yapılması,
  • Solunum fonksiyon testlerinin yapılması,
  • Hemogram ölçümü ve tam kan sayımı tetkiklerinin yapılması,
  • Açlık kan şekeri seviyesinin ölçümü,
  • EKG çekimlerinin yapılması,
  • Göz muayenelerinin uygulanması,
  • Portör muayenelerinin yapılması,
  • İdrar ve gaita gibi tetkiklerin uygulanması,
  • Tetanoz ve diğer gerekli aşıların tekrarlanmasıdır.

Periyodik sağlık raporları için gereken tetkiklerin uygulanması ve sonuçlanması zaman alabilmektedir. Bu durum sonucunda iş planlamasının aksaması; akabinde vakit ve nakit anlamlarında ciddi kayıpların yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle birçok firma, Gezici İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri kapsamı dahilinde sunulan mobil sağlık aracı uygulamalarına başvurmaktadır. Bu sayede gerekli tetkikler için uygun donanıma sahip olan araçlar, işletmelere giderek ihtiyaç duyulan tüm işlemleri kısa sürede tamamlama fırsatı sunmaktadır.

Mobil Sağlık Aracı Neleri Kapsar?

Mobil sağlık aracı çeşitleri, kişiler ve işletmelerin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde dizayn edilebilmektedir. Bu araçlar, özel tasarım grubunda değerlendirilmektedir. Ancak günümüzde birçok firma, Sağlık Bakanlığı bünyesine bağlı olarak hizmet sunan Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER) araçlarını tercih etmektedir. Çünkü bu araçlar, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Kanunu dahilinde yetkilendirilmiş, ihtiyaç duyulan tüm personellere ve gerekli donanımlara sahip olarak tasarlanmış araçlardır. Bu nedenle periyodik sağlık raporları için ideal ve yeterli hizmetleri sunabilmektedir. Mobil sağlık araçlarının kapsamlarını ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tıbbi tetkiklerin uygulanması için gereken cihazlar ve ekipmanlar,
  • Radyoloji görüntülemelerinin yapılabileceği, duvarları güçlendirilmiş farklı bir kabin,
  • Özel gereksinimli bireyler için uygun tasarımda olan ve araç arkasında bulunan lift sistemi,
  • Araç içi ve dışında kullanılmak üzere hazırlanmış aydınlatma sistemleri,
  • Sağlık personellerinin sterilizasyonu sağlayabilmeleri adına hazırlanmış lavabo sistemi,
  • Tıbbi gereçler için ihtiyaç duyulan sterilizatör,
  • Paslanmaz çelikten üretilen malzeme dolapları,
  • Harici 220 volt elektrik prizleri,
  • Etkili bir havalandırma sistemi,
  • Atık ve temiz su depoları,
  • Tetkikler muayenelerin yapılabilmesi için uygun sedyeler,
  • Sağlık personelleri için uygun olan yolculuk koltukları,
  • Yangın söndürme tüpleri,
  • İşitme testlerinin yapılabilmesi için sessiz kabin,
  • Tetkiklerde kullanılması gereken steril tıbbi malzemelerdir.

Mobil sağlık aracı uygulamaları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Kanunu dahilinde belirtilmiş zorunlu tıbbi tetkiklere ve muayenelere uygun şekilde hazırlanmaktadır. Ancak hizmet sektörüne bağlı olarak yapılması gereken ilave tetkiklerin bulunması halinde, farklı özelliklerde araçların talep edilmesi mümkündür. Bu nedenle araç kapsamı ve özellikleri, işletmelerin risk gruplarına ya da özel tercihlerine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Mobil Sağlık Aracı Sağlamış Olduğu Yararlar

Mobil sağlık aracı, personellerin belirli aralıklarla yaptırmak zorunda oldukları periyodik muayenelerin gerçekleştirilebilmesi için hazırlanmış bir uygulamadır. Gezici İSG hizmetleri dahilinde hizmete sunulan bu uygulama ile tüm periyodik muayenelerin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Aynı zamanda kısa süre içerisinde, çok sayıda personel gerekli tetkik ve muayenelerden geçebilmektedir.

Periyodik muayenelerin hastane ortamında yaptırılması, personellerin görev yerlerinden ayrılmaları ve iş planlamasının aksaması gibi istenmeyen durumlara yol açmaktadır. Çünkü bu etmenler, işletmelerin vakit ve nakit alanlarında kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı ise işletme çıkarlarını da gözeterek mobil sağlık aracı hizmetlerini uygulamaya geçirmiştir.

Mobil sağlık aracı hizmetleri, mesleki hastalıkların izlenmesi ve ortaya çıkmadan öncesinde müdahale edilmesini mümkün hale getirmektedir. Aynı zamanda düzenli ve pratik şekilde gerçekleştirilen periyodik muayeneler, personellerin kendilerini daha değerli hissetmelerini sağlayarak motivasyonlarını güçlendirmektedir. Tüm bunların haricinde hastanelerde yaşanan bekleme sürelerinin ortadan kaldırılması, personeller açısından da büyük bir konfor sağlamaktadır.

Mobil Sağlık Aracı Amacı Nedir?

Mobil sağlık aracı hizmetleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dahilinde belirtilen periyodik muayenelerin en hızlı ve pratik şekilde tamamlanmasını sağlayan uygulamalardır. Bu uygulama, karayolu ulaşımı ile hareket eden araçların gerekli cihazlar ve ekipmanlar ile donatılması sayesinde mümkün olmaktadır. Bu sayede işletmeler, iş planlarında aksamalar yaşamadan tüm yasal prosedürleri yerine getirme şansına sahip olmaktadır.

Mobil sağlık aracı uygulamaları, personel güvenliği ve konforunu sağlamak adına da oldukça avantajlı bir hizmettir. Mobil araçların işletmelere gelmesi ile gerçekleştirilen muayene ve tetkikler, her personelin yalnızca birkaç dakikasını almaktadır. Ancak bu muayenelerin hastane ortamlarında gerçekleştirilmesi; ulaşım süresi, bekleme süresi ve uygulama süresi gibi maruziyetler nedeniyle ciddi oranda vakit kayıplarına neden olmaktadır.

Mobil sağlık aracı hizmetleri dahilinde yapılan tetkikler analiz edildikten sonra, her personele özel olarak sağlık raporları hazırlanmaktadır. Tüm raporlar hazır hale getirildikten sonrasında ise toplu olarak işyeri hekimi ve yetkililerine teslim edilmektedir. Bu sayede eksik evrakların bulunması gibi zaman kayıplarının yaşanması önlemek de mümkün olmaktadır.

Sağlık Taramaları